Januari, dina dagar är räknade.

Då har första månaden snart passerat för detta år. Otroligt fort har veckorna gått och det är antagligen för att jag har haft fullt upp på jobbet. Det är roligt att ha mycket att göra, fast ibland blir det nästan fööör mycket. Det är bra att januari har gått fort, det var precis det jag ville. Jag har ju nämnt tidigare vad som händer i februari ♥ :)
 
Jag och Johan har varit mycket duktiga på att ändra kosten lite, så nu är det mer vegetarisk mat och fisk på våra tallrikar. Speciellt lax eftersom det innehåller omega- 3. Idag har jag gjort lax för ca 5 personer, så nu har vi matlådor till nästa vecka. Jag har även gjort egna nötbars med cashew, jordnötter och paranötter + torkade tranbär och russin. Tänkte försöka vara ekonomisk nu. Det är också bra att göra egen mat och snacks för att hålla koll på innehållet. 
 
Hemmagjorda nötbars :)
 

Jag lånade boken "Maten som botar" av mamma och den är faktiskt riktigt intressant. Det står om alla möjliga frukter, kryddor, grönsaker och vitaminer. Författaren skriver om det som är speciellt bra att äta och som innehåller mycket nyttigheter som är bra för vår kropp. Intressant att läsa om hur det vi äter påverkar våran kropp och vilka positiva effekter det har. Sådant vi äter skyddar mot en del sjukdomar, faktiskt mer än vad jag trodde.
Därför har jag köpt granatäpplejuice och försöker komma ihåg att dricka ett glas om dagen. Granatäpple är en superfrukt som kan minska risken att det onda kolestorolet LDL klumpar ihop sig, vilket minskar risken för åderförkalkning. Granatäpplet innehåller mycket antioxidanter, vilket även exempelvis tomater gör. Alla som vill äta nyttig och välgörande mat borde läsa denna bok!
 
Jag har satsat på läsning och träning den här månaden, så det har inte hänt så mycket annat nytt. Oh, jag har hunnit shoppa lite nya kläder som jag råkar ha lite bilder på ;)
 
Den här kavajen köpte jag på H&M förra helgen när jag tog en vända på stan med lillasyster Sara :) Jag har en massa presentkort att göra mig av med, så det blir väl en sväng på stan snart igen.
 
 Fick hämta ut min beställning från Boozt.com härom dagen och i paketet låg bl.a. den här tjusiga klänningen...
 
 
 där i fanns också den här stiliga kavajen...
 
 Och den här gosiga koftan :)
 
Jag är riktigt nöjd med beställningen, allt passade. När man jobbar vill man gärna unna sig något nytt då och då :) Förra månaden var det en mobiltelefon och denna månad kläder..hmm det kanske börjar bli lite väl dyrt det här med att unna sig. Men nästa månad ska jag unna mig en resa till Övik, det har jag bestämt för länge sedan!
 
Nu ska jag mysa med mina kära här hemma och kolla någon bra film :) 
Ha det bra!
 
 
 
 
 

Vegetarianen kliver ur garderoben

Första jobbveckan för det här året har passerat och solen har visat sig efter denna tid av mörker som vi nordbor alltid lever i genom december månad. Men nu kommer solen och ger oss den energi vi behöver för att orka med vårveckor, som för min del kommer bestå till stor del av jobb och träning :)
 
Jag har kommit igång med mitt främsta nyårslöfte som är att äta mer vegetarisk kost. De flesta dagarna av den här veckan har varit vegetariska och jag känner mig väldigt nöjd med att jag hittills klarat det jag lovade mig själv. Det är roligt och inspirerande att laga mat nu, testa nya recept, och framförallt mår jag så bra av att inte äta kött! Jag är lite bättre människa och uppoffringen jag gör för det är inte svår eller jobbig
 
 
Här är tre av de vegetariska rätter jag gjort under veckan. Överst är en LCHF-lasagne som jag förut brukade göra med köttfärs, men nu bytte jag ut köttfärsåsen mot quornfärs och linsröra. Mums blev det. Andra bilden är pannkakor där jag gått efter eget recept och bytt ut en stor del av det vita mjölet mot sojamjöl, för att göra pannkorna mer proteinrika. Sojamjöl innehåller betydligt mer protein och mindre kolhydrater än vanligt mjöl. Sojamjöl är okej i maten också för jag tycker inte det tar över smaken så som ex. mandel- eller kokosmjöl gör. Tredje bilden föreställer blomkålsris med en tofugryta. Med inspiration från andra recept blandade jag ihop en gryta. Tyvärr blev jag inte nöjd. Jag tror det kan vara första gången jag lagat tofu, och det är inte helt enkelt. Men man kan ju inte ge upp för det så jag kommer fortsätta experimentera!
 
 
 
Extra roligt är det att laga mat när man har någon att avnjuta den tillsammans med. Tur då att denna man stulit mitt hjärta. Tur att han är lika knasig som jag och tur att han accepterar mina val. 
 
Ha det bra!
 

Sammanfattning

 
Dåså, det är dags att göra en sammanfattning av året som gått. Vad blev bra? Vad blev mindre bra? Och vad har jag egentligen lärt mig 2013?
 
 
 
Nila blev den första som fångades av min kameralins 2013. Januari i Övik.
 
 
 
En del konst blev till under 2013...
 
 
När jag tog examen i juni fick min klasskamrat Paulina äntligen en teckning som jag gjort, något hon hade efterfrågat i ca 2 år...
 
 
 
 
 
 

 
 
Debbie gjorde jag under sommaren...och då jobbade jag även på denna oljemålning med svanar som blev en bröllopspresent.
 
 
Jag kan måla med färger också. Nila som är rätt så grå-brun i verkligheten, fick en helt ny lyster när jag tolkade henne med mina konstnärsögon.
Konsten har(och är fortfarande) varit min meditation år 2013. Det är min flykt från verkligheten då jag bara fokuserar på just det jag gör och glömmer allt annat. Ett löfte till mig själv är att fortsätta ägna mig åt detta som är ett väldigt stort intresse. Jag ska skapa många nya bilder under  2014!
Ägna er ni också åt er meditation, det är viktigt.
 
 
 
I april styrde vi mot Kiruna för att bosätta oss här. Mjukis(bilnallen) hängde såklart med. Vi flyttade inte för att längtan efter ursprunget blivit för stort, Å-nej...
 
 
flytten berodde på att jag sökt, blivit erbjuden och tackat ja till ett eget rum på gymnasieskolan i Kiruna. Som vad? Studievägledare såklart! Innan jag ens var klar med utbildningen hade jag ett fått ett erbjudande om heltidsjobb. Kunde jag tacka nej till det? Även om det innebar en flytt på 70 mil, tillbaka till det stället jag inte ville bo på? Bara en idiot hade tackat nej till det(eller?). 
 
Då var det bara den stora uppsatsen som skulle skrivas och godkännas innan jag hade mitt examensbevis i handen. Holy Moly...av alla jobbiga minnen från 2013 så kan nog uppsatsen vara det värsta. Jag och Paulina jobbade dag och nästan natt som två vildar för att hinna snickra ihop den där förbannade uppsatsen. Vissa stunder slet vi nästan håret av oss och ville lägga oss på golvet och grina som barn, för att vi var så less och slut. När vi i alla fall blev godkända och bara behövde lämna in kompletteringar istället för att göra om hela skiten, så kändes det som att kyssa adjö åt djävulen som suttit på våra axlar och piskat oss i några veckor. 
 
 
På examenskvällen var det fest hos Ibrahim. Vi fick supergod annorlunda plockmat/buffé som han och hans familj hade lagat. Helt annat än tråkig svensk grillad mat. Mums! 
 
 
 
Samma vecka var vi och hälsade på hos Sanna och Linus i Övik. Lite storm hindrade inte oss från att lapa sol ute i Skeppsmaln. Vi är härdade nordbor..fast konstigt då att jag fryser så lätt. Nåväl, vi var ut till Ulvön också och på färjan dit och från var det strålande väder, så där kunde vi sola utan att frysa. Ulvön var riktigt mysigt, nästan som att Astrid Lindgren byggt upp allt där direkt ur fantasin. 
 
 
 
 
Sommaren var lugn och härlig. Jag jobbade nästan hela sommaren, men det gjorde inget. Sommaren i Kiruna brukar inte erbjuda strålande sol och +25 grader. Snarare regn, mulet, växlande molnighet och blåst. Så såg även sommaren 2013 ut, fast då var det ju några väldigt fina dagar i maj förstås. Här är vi inte bortskämda med D-vitamin, det är något vi köper på burk i tablettform. 
 
 
Två veckors semester hade jag bokat in i alla fall. Kanske de bästa två semesterveckorna jag haft i vuxen ålder. Jag och min älskling spenderade nio dagar i Italien! Jag behöver inte säga så mycket mer än att det var fantastiskt. Svettigt, men fantastiskt. 
 
 
 
När vi kom hem från resan fick vi omgående flytta in i vår lägenhet. Bilden är dock tagen på hösten, 5 augusti var det inte tack-och-lov snö.
 
 
Den 23 augusti fyllde jag år i vanlig ordning och hösten har mest gått åt till att jobba som ett djur och träna. September gick i ljusets hastighet med allt nytt på jobbet. Oktober drog ner tempot så att jag åtminstone hann känna att jag andas, men i slutet av november började tempot dras upp igen, så då fick jag ibland lägga handen på hjärtat för att se att det hängde med. Julledigheten kom som den stora julklapp jag tycker att jag förtjänat efter ett år med stunder(läs veckor) av stress som nästan fått mig att fundera om en människa verkligen klarar av sådant. Är jag övermänsklig? Eller bara jävligt bra? Ni ser vad stress har gjort med mig, ödmjukheten ska jag öva på det här året.
 
 
Nu väntar jag bara på att den lilla människan som befinner sig i den där magen(som tillhör min storasyster) ska skutta ut, så att jag får bli moster! En av de bästa nyheterna som kom det här året var att jag troligtvis kommer bli moster i februari 2014 :) Wow vad glad jag blev och jag har bett till gud mer än vanligt, vilket är aldrig, att allt ska gå bra. Den här bilden tog jag i början av november och magen har vuxit sedan dess, så det kanske lönar sig att tro på högre makter. 
 
Som ni säkert förstår har jag haft ett mycket händelserikt år. Men inget kan vara bra om det inte finns dåligt, eller hur man säger..min examen är ju ett tydligt exempel. När jag tänker tillbaka har det varit mycket positiva händelser, faktiskt mer än vad många andra år har innehållit. 
 
Jag hoppas att 2014 blir minst lika bra, vilket det säkert blir om jag har rätt inställning. Lycka kommer inifrån. Det låter så filosofiskt att man nästan spyr, men det är sant! Tänk efter..du väljer lycka. Tänk på det ett tag och när du har kommit på det så är det meningen att du ska tillämpa uttrycket i det vardagliga livet. Det kan vara svårt efter en lång arbetsdag och innan middagen är i magen, men försök! Jag ska, och jag tror att jag kommer bli lyckligare :) 
 
Gott nytt 2014!